Popayán

 

Popayán is een gemeente in het zuidwesten van Colombia, het is de hoofdstad van het departement Cauca. Het staat ook wel bekend als “de witte stad”, deze bijnaam dankt de stad aan de vele witgeverfde gebouwen en huisjes. De stad werd gesticht op 13 januari 1537 door Sebastián de Belalcazar, een Spaanse avonturier op zoek naar het bekende El Dorado. Het is één van de oudste en best bewaarde steden van Amerika, wat wordt weerspiegeld in de architectuur en de religieuze tradities. Daarom staat het ook genoteerd op de lijst van wereldmonumenten van de UNESCO. Er stammen vele bekende politici, schrijvers en kunstenaars uit deze stad. Op 31 maart 1983 werden vele oude gebouwen vernietigd door een aardbeving. En ondanks dat vele gebouwen zijn herbouwd en gerestaureerd, zijn er nog steeds ruïnes te zien.

Bezienswaardigheden:

Koloniaal centrum:
Popayán staat bekend om zijn architectuur en als één van de meest pittoreske stadjes in Latijns Amerika. Op het centrale plein in het centrum is een park, deze heet “Parque Caldas” , vernoemd naar Francisco José de Caldas, een bekende oud-inwoner van deze stad. Ook is op dit plein “la Torre del Reloj” te vinden. Deze is ontworpen door Caldas zelf en gemaakt in Engeland. Verder staat op dit plein de kathedraal van de stad.

 

torre del reloj

Kerken:
Popayán is de meest religieuze stad van Colombia en bezit maar liefst 17 kerken. Daarom wordt het ook weleens het “Jeruzalem van Amerika” genoemd. De belangrijkste kerken van deze stad zijn:

•    Catedral Basílica de Nuestra Señora de la Asunción de la ciudad de Popayán
Deze kerk stamt uit 1609, maar de huidige constructie kwam pas in 1906 onder leiding van de aartsbisschop Manuel Antonio Arboleda. Het heeft een neoklassieke stijl. Het grootste deel van de kerk moest na de aardbeving van 1983 gerestaureerd worden.

catedral basilica

 

•    San José kerk
Gebouwd in 1702, volgens de richtlijnen van de Jezuïeten in de Amerikaanse Barok. Sindsdien zijn er nog enkele veranderingen geweest en de meest recente was na de aardbeving van 1983.

SanJoseKerk

•    San Francisco kerk
Volgens de bekende architect en historicus Germain Téllez, is het gével van deze kerk het beste voorbeeld van barok stijl in heel Colombia. In de kerktoren is een bekende bel geplaatst. Deze tempel is opvallend vanwege de altaar decoraties. Op het plein voor de kerk staat een monument van de lokale held Camilo Torres.

iglesia san francisco

 

•    La Ermita
Dit is de oudste kerk van de stad. Het dateert uit 1546 en het bevat een prachtig altaar dat werd ontdekt na de aardbeving van 1983.

LaErmita

•    San Agustín kerk
Jeronimo Escobar heeft het klooster van de Augustijnen gesticht aan het eind van de zeventiende eeuw. De tempel werd verwoest door de aardbeving van 1736, maar is herbouwd dankzij de contributies van de inwoners. Na de aardbeving van 1983 moest het echter opnieuw gerestaureerd worden. Het altaar is wat het meest opvalt in deze kerk, zij is van hout gemaakt en gebaad in goud. De barok is van zilver en heeft een beeld van de “Lady of Sorrows”.

SanAgustinKerk

•    Santo Domingo kerk
Werk uit het late neogranadino barok, ontworpen door de Spaanse architect Antonio García. De lessenaar is ontworpen in de eerste helft van de negentiende eeuw door de bekende inwoner Francisco José Caldas.

SantoDomingoKerk

  • Kerk van Belén

Deze kerk is gelegen op de heuvel van Belén, en vanuit de kapel heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Om bij deze kerk te komen moet je een stukje klimmen.
Sinds 1717 bezit deze kapel het beeld van Santo Ecce Homme, het heilige patroon van de stad. Ook deze kerk is na de aardbeving van 1983 gerestaureerd.

KathedraalVanBelén

Musea:
Naast de vele kerken bezit Popayán ook vele musea, maar liefst acht. Hieronder een greep van de bekendste musea:

•    Museo Casa Mosquera
Dit huis bevat een erg interessante collectie van koloniale kunst en dierbare herinneringen van de Mosquera familie, wat een bekende familie was in de politieke geschiedenis van Colombia. Het hoofd van deze familie José Maria Mosquera y Figueroa werd door de vrijheidsstrijder Simón Bolívar als een tweede vader beschouwd.

•    Museo arquidiocesano de arte religiosa
Dit is de vroegere residentie van de Arboleda familie en bevat buitengewone stukken van religieuze kunst, zilverwerk en schilderijen. Sommige stukken van de collectie hebben zulke hoge waarde dat ze alleen maar enkele dagen in het jaar worden vertoond tijdens de heilige week.

•    Museo Nacional Guillermo Valencia
Dit museum is een eerbetoon aan de bekende dichter en politicus Guillermo Valencia. De grote kamers van het landhuis zijn ingericht met waardevolle kunst en literatuur, maar ook met een collectie van honderden boeken, diploma’s en medailles die Guillermo Valencia voor zijn werk heeft mogen ontvangen. In het park tegenover dit museum is een standbeeld van Guillermo Valencia gemaakt.

•    Museo de Historia Natural
Dit museum bevat een tentoonstelling van dieren zoals insecten, vlinders en vogels uit deze regio. maar ook een collectie van pre-Colombiaans aardewerk.

Hacienda Calibio:

HaciendaCalibioPopayan
Calibio, wat in de Indiaanse taal “witte rivier” betekend, is het grootste en mooiste koloniale landhuis van Colombia. Het stamt uit de achttiende eeuw, beslaat circa tien hectare en is gelegen in de buitenwijken van Popayán. Dit landhuis heeft een erg rijke geschiedenis, want op dit land is gestreden voor de vrijheid van Colombia jegens de Spanjaarden. Ook de bekende vrijheidsstrijder Simón Bolívar is hier geweest. Ondanks dat het landhuis privé bezit is, is het een toeristische attractie waar je rondleidingen kunt krijgen.

Coconuco:
Een leuk daguitje is naar het plaatsje Coconuco, wat ongeveer op 40 minuten van Popayán af ligt.  Coconuco is een dorpje waar veel indianen wonen en het bezit heerlijke warmwaterbaden.
Agua tibias zijn erg goed onderhouden privé zwembaden met een mooie natuur. Het bezit goed aangelegde paden van zwembad tot zwembad, een glijbaan, een modderbad en een restaurant. Ook bestaat er de mogelijkheid om bootjes of paarden te huren.
Agua hirviendo zijn publieke zwembaden, waar je wel een kleine entree prijs voor moet betalen. Het water hier is meestal iets warmer , omdat het compleet door de natuur wordt verwarmd. Ook hier hebben ze een glijbaan. Deze baden liggen iets dichter bij elkaar en zijn meestal iets drukker dan agua tibias.

Vulkaan Puracé:
De Puracé is een van de meest actieve vulkanen van Colombia, gelegen op 52 km ten zuidoosten van Popayán. Hij is te beklimmen en de krater ligt op 4500 meter hoogte. Buiten de vulkaan zijn er watervallen, meren en warmwaterbronnen. Nationaal park Puracé kan tot de mooiste natuurlijke plekjes van Colombia worden gerekend.

vulkaan_purace

Belangrijke tradities:

•    Semana santa:
Oftewel “de heilige week”  is een religieuze traditie die zich kenmerkt door de processies van “pasos” die door het koloniale centrum van Popayán paraderen. Een paso is een houten basis met daarop een sculptuur, die verschillende episodes uitbeeldt over de passie, kruising, dood en opstanding van Christus. Na Sevilla heeft Popayán de tweede grootste Semana Santa ter wereld.
De processies van de Heilige Week Popayán staan ingeschreven op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid door de UNESCO.

semana santa

 

•    Congreso Gastrónomico:
Vandaag de dag is Popayán een uitstekende plaats om te bezoeken en te genieten van de goede gastronomie. Het is de enige stad in Latijns Amerika die de titel “stad van de gastronomie” heeft verkregen van de UNESCO en tevens was het ook de eerste stad ter wereld met deze titel. Sinds 2003 wordt er jaarlijks in de maand september het Nationale Culinaire Congres gehouden. Deze viering van de gastronomie laat de wereld zijn typische gerechten zien die een mengsel zijn van de Spaanse en de Indiaanse keuken. Elk jaar wordt er een gastland en een streek uit Colombia uitgenodigd om dit congres bij te komen wonen. Het is het tweede grootste evenement van het departement Cauca. In 2005 is het evenement uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de Verenigde Naties door de UNESCO.

Congreso gastronomico

Eten en drinken:
Typische gerechten en drank uit Popayan:
•    Carantanta soep
•    Tamales de pipián
•    Empanadas de pipián
•    Champús
•    Manjar Blanco or Payanés
•    Manjarillo
•    Cortado
•    Breva Calada
•    Helado de paila
•    Envuelto
•    Rosquilla
•    Aplanchado
•    Eduardo Santos
•    Aguardiente Caucano

Klimaat:
Popayán ligt op 1760 meter boven zeeniveau en heeft een vochtig klimaat. Het regent er gemiddeld 210 dagen per jaar en de gemiddelde temperatuur is 22 graden Celsius het hele jaar door. Juli en augustus zijn de droogste maanden. In deze maanden is het gemiddeld ook iets warmer.

Hoe te bereiken:
•    Met de bus; vanuit Cali is het maar twee uur reizen.
•    Met het vliegtuig; Popayán heeft een klein vliegveld waarop nationale vluchten vanuit Bogota vliegen.
•    Met de taxi; in Colombia is het normaal om per taxi te reizen tussen de grote steden in. Ook kun je gedeelde taxi’s nemen.