Leticia

Leticia

Leticia is een kleine stad in het uiterste zuiden van Colombia en is de hoofdstad van het departement Amazonas. Het ligt bij het drielandenpunt van Colombia, Peru en Brazilië en grenst met de Braziliaanse stad Tabatinga en de Peruaanse stad Santa Rosa. Tabatinga is de tweelingstad van Leticia en het wordt zelfs als één stad gezien, ondanks dat ze in verschillende landen zijn gesitueerd. De stad is in 1867 gesticht en de legende gaat dat een Colombiaanse soldaat verliefd werd op een vrouw van de Amerindian stam die Leticia heette en daarom de stad naar haar vernoemd zou hebben. Vanuit hier is het mogelijk om in de rivier Amazone te varen en het oerwoud te verkennen.

Bezienswaardigheden:

Vanwege de bevoorrechte ligging aan de rand van het oerwoud is Leticia een wonderbaarlijke plek voor ecologisch toerisme, waar veel flora en fauna en verschillende diersoorten zijn te aanschouwen, zowel op land als in water. Ook is het mogelijk om de indianenstammen Tikunas, Yaguas, Huitotos en Boras te bezoeken.

Isla de los Micos

Een natuurreservaat gelegen op 30 minuten van Leticia waar je verschillende soorten apen kunt aanschouwen.

isla de los micos

Vogels kijken

Tegen zonsondergang komen duizenden kleine papegaaien naar het Santander park om daar in de bomen van het park te overnachten. Als je het vriendelijk vraagt mag je vanuit de kerktoren dit spektakel bekijken. Een kleine donatie voor de kerk is verplicht. Vanuit de kerktoren heb je overigens ook een mooi uitzicht op de stad en op de Amazone rivier.

bird watching

Boottocht door het Amazone gebied

Een leuke manier om veel flora en fauna in het tropisch regenwoud te zien.

Puerto Nariño

Op 85 km van Leticia zijn de Tarapota meren gelegen, waar je de Orinocodolfijn kunt aanschouwen, dit zijn roze rivier dolfijnen.

 roze dolfijn

Nationaal Park Amacayacu

Gelegen op 75 km ten westen van Leticia ligt het Nationaal Park Amacayacu. Dit is een botanisch centrum waar je meer dan 300 soorten planten kunt aanschouwen die alleen in het Amazone gebied voorkomen.

 

Acuarios Etuena

Het eerste acquarium waar een grote verscheidenheid van native vissoorten te zien zijn uit het regenwoud.

etuena

Nachtsafari

Een nachtsafari is een absolute aanrader om de kaaimannen te aanschouwen.

kaaiman

Macuna Jungle Hut

Een plek waar één van de indianenstammen uit deze omgeving wonen.

Eten en drinken:

  • Sancocho
  • Verschillende vleessoorten geserveerd met rijst en gebakken banaan.

Klimaat:

Leticia heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 28 graden het gehele jaar door.

Hoe te bereiken:

  • Met het vliegtuig; vanuit Bogota zijn er dagelijks vluchten naar Leticia, deze vluchten duren twee uur.
  • Met de boot; vanaf Santa Rosa, gelegen in Peru kun je of een snelle boot nemen die er 10 uur over doet om naar Leticia toe te varen of een langzame boot die er wel twee tot drie dagen over doet. Vanuit Tabatinga is het ook mogelijk om Leticia per boot te bereiken.