Bogotá

bogota

 

Bogotá is de hoofdstad van Colombia, gelegen in het departement Cundinamarca. Het is gesticht in 1538 door Gonzalo Jiménez de Quesada, Sebastián de Belalcázar en Nikolaus Federmann. De naam van de stad stamt af van Bacatá, een verblijfplaats van de Muisca-indianen. Bogotá is het belangrijkste centrum van Colombia, zowel politiek, financieel als cultureel gezien. Het is een moderne en voortdurend groeiende wereldstad met veel hoogbouw.

Bezienswaardigheden:

La Candelaria

La Candelaria is een historische buurt in het centrum van Bogotá. De architectuur van de oude huizen, gebouwen en kerken wordt gekenmerkt door de Spaanse koloniale barokstijl. Het is het cultureel hart van Bogotá, waar zich vooral veel jonge artiesten en studenten vestigen.

Plaza de Bolívar

plaza bolivar

Dit is het centrale plein van La Candelaria. Op het plein staat een standbeeld van Simón Bolívar, gemaakt in 1846 door de Italiaan Pietro Tenerani. Dit was het eerste monument van de stad.

Aan de Noordzijde van het plein is het paleis van justitie gevestigd. Deze moest wel twee keer herbouwd worden. De eerste keer werd hij verwoest door een brand en de tweede keer door een guerrilla beweging. In 1989 is hij voor de derde keer herbouwd.

Aan de Zuidzijde van het plein is het nationaal capitool gevestigd, dat een onderdeel is van het Colombiaanse congres. De bouw hiervan is in 1846 begonnen, maar door de politieke instabiliteit van het land is het pas in 1926 afgemaakt. Het is ontworpen door de Engelse architect Thomas Reed.

Aan de Westzijde van het plein is er een gebouw in Franse stijl, wat bekend staat als het Liévano gebouw waar de burgemeester zich bevindt.

Aan de Oostzijde van het plein is de belangrijkste kathedraal van Bogotá gevestigd.

Kerken
•     La Primada kathedraal

LaPrimadaKathedraal

Deze Rooms Katholieke kathedraal wordt beheerd door de aartsbisschop en kardinaal Pedro Rubiano Saenz.
De kathedraal is gebouwd tussen 1807 en 1823.

•    San Francisco kerk

SanFranciscoKerkBogota

Deze kerk is gebouwd tussen 1557 en 1621 en is één van de oudste koloniale kerken in Bogotá. De binnenkant van de kerk is prachtig, het heeft één van de meest opmerkbare altaars.

•    San Agustín kerk

SanAgustinKerkBogota

Deze kerk is gebouwd in 1637. De stijl van de kerk is hetzelfde als die van andere koloniale kerken, maar wat deze kerk anders maakt is het beeld van “La Virgen de Alta Gracia”. Deze kerk bevindt zich tegenover het presidentiële paleis.

•    Kerk del Carmen

iglesia candelaria

 

Deze kerk is gebouwd in 1927 en vereerd één van de meest populaire maagden van het land, la virgen del carmen. Deze kerk is verklaard als nationaal monument in 1993. Het wordt gekarakteriseerd door de gotische stijl. Elk jaar op zes januari wordt in deze kerk de adoratie voor de drie koningen gevierd. Daar doen soms echte acteurs aan mee.

Musea:
•    Botero museum
In het jaar 2000 schonk de Colombiaanse artiest Fernando Botero 208 kunstwerken, 123 van zijn eigen werk en 85 van andere internationale artiesten aan de Bank van de Republiek. Met deze collectie werd het Botero museum gesticht.

Botero museum

•    Goud museum
El museo de oro toont een collectie van goudwerk. Dit is de grootste collectie ter wereld. Het museum telt meer dan dertig duizend gouden voorwerpen afkomstig uit de pre-Colombiaanse tijd.

•    Militair museum
Dit museum vertelt de geschiedenis van het Colombiaanse leger. Je kunt er een collectie van wapens bezichtigen, maar ook schepen en vliegtuigen waarmee gevochten is.

Bibliotheek Luis Angel Arango:
De belangrijkste bibliotheek van Colombia. Eigendom van de Republieke bank, bezit meer dan 1.1 miljoen boeken en is de meest bezochte bibliotheek in Latijns Amerika.

Silva gedichtenhuis:
Het Silva gedichtenhuis is een historische, culturele organisatie gesticht in mei 1986 door Belisario Betancur. In dit huis heeft de Colombiaanse dichter José Asunción Silva gewoond. Het heeft een bibliotheek, een boekenwinkel, een muziekbibliotheek en een auditorium. Het huis is in 1995 als nationaal monument verklaard.
Universiteiten:
•    Universidad Los Andes
•    Universidad el Rosario
•    Universidad La Salle
•    Universidad Externado de Colombia
•    Universidad la Gran Colombia

Cerro de Monserrate

 cerro monserrate

De Monserrate is één van de bekendste toppen rondom Bogotá. Op de top van de in de Cordillera Oriental gelegen berg staat naast een uitzichtpunt over de hele stad een klooster met een tempel ter ere aan “el Señor Caído”. De heuvel is naast een toeristische attractie ook een bedevaartsplaats. Er is een restaurant, een café en een souvenirwinkel aanwezig en de heuvel is lopend te bereiken, met een treintje of met de kabelbaan.

Usaquén:

 

 

Usaquén is een koloniale wijk in het noorden van Bogotá. Tot 1954 was het een aparte gemeente in Cundinanarca, toen besloeg het 71 km². Tegenwoordig is het een geliefd deel van Bogotá. De naam stamt af van de cacique Usaque, wat is gesticht door de Indiaanse bevolking in 1539 en vervolgens in de steek gelaten door het Spaanse decreet in 1777. In Usaquén is er vroeger gevochten in de strijd voor de Colombiaanse onafhankelijkheid. En daarna in 1860 nog een keer tussen de regeringstroepen en de troepen van Tomás Cipriano de Mosquera. Nadat Cipriano deze strijd gewonnen had nam hij de macht van het land over.

Santa Barbara kerk

Deze kerk is gebouwd in 1665 en gemoderniseerd in de 20e eeuw.

usaquen

 

Hacienda Santa Barbara

Dit was vroeger een landhuis, waarvan ze een winkelcentrum hebben gemaakt.

Verder staat Usaquén bekend om de grote vlooienmarkt die daar plaatsvindt en om de verscheidenheid van de vele goede restaurants.

Vlooienmarkt

Usaquén staat bekend om de vlooienmarkt die daar altijd plaats vindt.

Zona Rosa

Zona Rosa is de hipste en modernste buurt in Bogotá met veel barretjes, restaurants, winkelcentra en discotheken. Het staat bekend als één van de meest exclusieve buurten in Latijns Amerika. Binnenin de zona rosa is ook “la zona T” te vinden, waar verschillende restaurants te vinden zijn.
zona rosa

 

Zout kathedraal Zipaquirá

Dit is een ondergrondse Rooms Katholieke kerk gebouwd in tunnels van een zoutmijn, 200 meter onder de grond. Deze kerk ligt vlakbij het plaatsje Zipaquirá, gelegen in het departement Cundinamarca. Het is een mooie stop als je vanuit Bogotá naar Villa de Leyva rijdt of vice versa.

catedral sal3

 

Eten en drinken:

  • Ajiaco
  • Tamal
  • Postre de natas
  • Postre de cuajada con melao
  • Canelazo
  • Aguapanela

Klimaat:

Bogotá heeft een droog klimaat en het is er het gehele jaar door rond de 15 graden.

Hoe te bereiken:

  • Met het vliegtuig; in Bogotá zijn er maar liefst drie vliegvelden, het grootste vliegveld heet El Dorado wat gebruikt wordt voor (inter)nationale vluchten, het tweede vliegveld heet Catam en wordt gebruikt voor militaire en politievliegtuigen en het derde vliegveld heet Guaymaral, wat bestemd is voor privé vliegtuigen.
  • Met de bus
  • Met de taxi