Mompós

Santa Cruz de Mompox, of beter bekend als Mompós, is een gemeente in Noord Colombia, binnen het departement Bolívar. Het is gelegen op een eiland in de Magdalena rivier. Mompós werd gesticht in 1537 door Don Alonso de Heredia. De naam Mompós betekent “land van de heerser Mampo” en is vernoemd naar de leider Mampo van de Kimbaya stam die hier woonde. Mompós is in 1959 tot nationaal monument verklaard en in 1995 is het op de lijst van menselijk erfgoed gezet door de UNESCO. De Venezolaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar zei over Mompós; “Aan Caracas heb ik mijn leven te danken, maar aan Mompós dank ik mijn glorie”. Het was hier in 1810 dat het vrijheidsverdrag van Spanje werd getekend en voor het eerst de schreeuw “Ser libres o Morir” werd gehoord.

Bezienswaardigheden:

Door de straten lopen en de koloniale architectuur bewonderen, leren over de kunst van het filigrein goud en moerassen ontdekken is het plan voor reizigers naar Mompós.

centro colonial

Kerken:

  • San Francisco kerk

De San Francisco kerk is gebouwd in 1564 en het klooster is gesticht in 1580 door Fray Francisco Gonzaga. De kerk staat bekend om de mooie muurschilderingen. Deze raakten tijdens een wederopbouw beschadigd, maar inmiddels dankzij verschillende stichtingen, is het opnieuw gerestaureerd.

SanFranciscoMompos

  • La iglesia de la inmaculada concepción

Deze was oorspronkelijk gebouwd van adobe door Pedro de Heredia in 1541. Tien jaar later werd het vergroot en metselwerk verving het adobe. Het rieten dak werd vervangen door tegels. Vanwege de grootte wordt het vaak de kathedraal van Mompox genoemd. Door de jaren heen is het gebouw verschillende keren gerestaureerd. De laatste keer in 1795. In 1839 beval de gouverneur van de provincie de kerk te slopen en plaats te maken voor de huidige bouw van de kerk.

iglesia de la inmaculada concepcion

  • Santa Bárbara kerk

Dit is de bekendste en belangrijkste kerk van de stad. De bouw was compleet in 1613 en de kerk heeft een mooie barokke toren met een bel op het balkon. Het is versierd met vormen van palmbomen, bloemen en leeuwen. De domtoren is eveneens van barok en de drie altaars van de kerk zijn verguld.

iglesia santa barbara

Apostelhuis

Het apostelhuis was vroeger het landhuis van een lokale schippersfamilie en is tegenwoordig een toeristische attractie vanwege de beelden van de twaalf apostelen die daar aanwezig zijn en van het beeld van Jesus tijdens zijn laatste avondmaal.

ApostelhuisMompos

Bijzondere tradities:

In Mompós wordt Semana Santa gevierd oftewel “de heilige week”. Dit is een religieuze traditie die zich kenmerkt door de processies van “pasos” die door het koloniale centrum van Mompós paraderen. Een paso is een houten basis met daarop een sculptuur, die verschillende episodes uitbeeldt over de passie, kruising, dood en opstanding van Christus.

 semana santa mompos

Klimaat:

Mompós heeft een tropisch klimaat. In de winter regent het er veel minder dan in de zomer. De gemiddelde temperatuur is 28 graden het gehele jaar door.

Eten en drinken:

  • Mompox Besugo
  • Bagre
  • Bocachicos
  • Cerdo
  • Pato
  • Salchicha
  • Arepa con huevo

Hoe te bereiken:

Mompós is niet makkelijk te bereiken. Er is geen brug naar het eiland toe en de boot die oversteekt is sporadisch. Je kan hier het makkelijkst komen vanuit de Caribische kust, een bus vanuit Cartagena doet er acht uur over en dan moet je nog met een ferry de Magdalena rivier oversteken. Vanuit Bogotá doe je er 14 uur over.