Guatapé

Guatape-6

Guatapé is een kleine stad in het department Antioquia. Het is gelegen op anderhalf uur rijden van Medellín. Guatapé, ook wel dorp van de Zócalos genoemd, is gesticht in 1811 door de Spanjaard Francisco Giraldo y Jiménez. De naam Guatapé is afkomstig uit de Quechua taal, de belangrijkste voertaal van het Inca-rijk, en betekent “stenen en water”. Aan het einde van de 20e eeuw werd Guatapé één van de belangrijkste punten voor de productie van electriciteit in het land. Verder staat Guatapé bekend om zijn kleurrijke gebouwen, het traditionele eten en “la piedra del peñol”.

Bezienswaardigheden:

Koloniaal centrum:

Guatapé staat vol historische gebouwen die opvallen vanwege de vele kleuren die gebruikt zijn. Bijna elk gebouw is versiert met zócalos, die de gewoontes en overtuigingen van het volk weerspiegelen. Deze worden uitgebeeld door middel van kleurige tekeningen van dieren, boten en geometrische vormen. De versieringen vertellen het verhaal van de families die vroeger deze huizen bewoonden.

Kerken:

 • Iglesia de Nuestra Señora del Carmen

Deze kathedraal is gevestigd op het hoofdplein van Guatapé en wordt gekenmerkt door het Grieks-Romaans uiterlijk. De bouw van de kathedraal is in 1865 begonnen en heeft 70 jaar geduurd.

kathedraal guatape

 • Monasterio de los Monjes Benedictos

Een klooster waar monniken wonen die volgens de regels van San Benito leven.

 monasterio monjas benedictos

Musea:

 • Museo Historico Comunitario

Dit museum is gevestigd in de bekende “calle del recuerdo”. Hier kan men historische en archeologische zalen bewonderen die bijdragen aan de ontwikkeling van de gemeenschap.

 • Palacio Municipal Guatapé

Hier kun je allerlei informatie over Guatapé verkrijgen.

palacio del municipio

Calle del Recuerdo

In dit straatje wordt je herinnerd aan de overstroming die in het verleden plaats heeft gevonden in Guatapé.

 calle-del-recuerdo-

Malecón

De Malecón van Guatapé is een boulevard waar verschillende barretjes en restaurantjes te vinden zijn en waar Colombiaanse handwerken worden verkocht.

 

Lago Embalse Peñol-Guitape

Guatapé ligt tussen verschillende waterpartijen en aan het meer Embalse Peñol-Guitape. Op dit meer worden rondvaarten aangeboden met Colombiaans eten en muziek. Ook is dit gebied met de vele waterpartijen een uitstekend wandelgebied. Zo is er een natuurroute die naar “la piedra” leidt. Deze wandeling duurt circa 2 uur.

 islas peñon

La piedra del peñol

Dit is een gigantische rots die duidelijk te zien is vanuit het dorpje Guatapé. Deze merkwaardige rots is 385 meter hoog en kan beklommen worden via een steile trap met maar liefst 650 treden. Vanaf de top van de rots heb je een prachtig uitzicht. El peñol is in 1940 als nationaal monument verklaard en staat op de lijst van vijf wonderen van de natuur.

piedra del penol1

 

Belangrijke Tradities:

 • Fiestas de la Virgen del Carmen

In Juli worden feesten georganiseerd waarbij de maagd Carmen wordt vereerd.  Deze maagd is het symbool van het dorpje Guatapé.

fiesta virgen del carmen

Hoe te bereiken:

 • Met de bus, vanuit Medellín kun je hier gemakkelijk komen.
 • Met de taxi

Eten en drinken:

 • Bandeja paisa
 • Trucha frita
 • Patacónes
 • Sancocho a base de papa
 • Yuca
 • Platano verde

Klimaat:

Door de hoge ligging van Guatapé kan het soms behoorlijk koel zijn. De gemiddelde temperatuur is het gehele jaar door rond de 20 graden.