Cartagena

atardecer

Cartagena is een havenstad in het noordwesten van Colombia. Deze stad is naar de Spaanse stad Cartagena vernoemd en de officiële naam is Cartagena de Indias. Het is de hoofdstad van het departement Bolívar, de stad van schrijver Gabriel García Márquez en de parel van Colombia. Met een drukke haven, koraalriffen voor de kust en een fantastisch bewaard gebleven koloniaal centrum is het een ware must-see in Colombia.

Bezienswaardigheden:

Koloniaal centrum

Het koloniale centrum van Cartagena is werkelijk prachtig. Huizen en gebouwen in koloniale stijl in een verder tropische sfeer. Mooie straten en pleintjes met veel leuke restaurantjes. Het verkennen van het historische centrum doe je dagen over, want er zijn veel kerken, musea en andere toeristische attracties te bezichtigen. Cartagena staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en ook is het in 1959 tot nationaal monument verklaard.

calle cartagena

 

Kerken

 • Iglesia de San Pedro Claver

Dit voormalige klooster uit de 17e eeuw dankt zijn naam aan de Spaanse priester Pedro Claver. Deze Spanjaard arriveerde in Cartagena in 1610 en heeft zich volledig toegewijd aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de slaven uit Afrika. Hij woonde in het klooster tot zijn dood. Pedro Claver was de eerste persoon in de “Nieuwe Wereld” die heilig is verklaard. Het gebouw omvat nu een kerk met een mooi altaar, een klooster en een museum.

convento-de-san-pedro-10

 

 • Convento de Santo Domingo

Dit is de oudste kerk van Cartagena. Vroeger stond deze kerk op plaza de los coches, maar na een brand in 1552 die de hele stad verwoestte, werd de kerk herbouwd op plaza Santo Domingo. De klokkentoren is wat gedraaid, volgens de legende is dit het werk van de duivel.

conventoSantoDomingo

 • De kathedraal 

De bouw van de kathedraal begon in 1575, maar door plunderingen van Engelse piraten werd de bouw verhinderd. De kathedraal, één van de oudste in Amerika, moest gedeeltelijk opnieuw worden gebouwd. Toch heeft het nog steeds zijn originele vorm.

 Catedral_de_Cartagena

Musea

 • Goudmuseum

Tegenover het Paleis van de Inquisitie staat het goudmuseum. Het museum is een eerbetoon aan de Zenú cultuur, een Indiaanse bevolkingsgroep uit het Caribische gebied van Colombia. Deze Indianen produceerden gouden ornamenten. Dit goud lokte Spaanse veroveraars en met de komst van de Spanjaarden stierf de bevolkingsgroep grotendeels uit. In dit museum zijn nog enkele gouden ornamenten te vinden uit deze tijd.

 

 • Paleis van de Inquisitie

Dit museum is grotendeels gewijd aan de periode waarin het beruchte tribunaal hier gevestigd was.

 image89877

Stadsmuren

Cartagena was vroeger één van de rijkste en belangrijkste havensteden van Zuid-Amerika. Om de stad te beschermen tegen plunderaars werden er vestigingsmuren en forten gebouwd. Deze zijn nog steeds in tact en omringen het grootste gedeelte van de oude stad.

 stadsmurencartagena

Castillo de San Felipe de Barajas

Dit is het sterkste en grootste fort ooit gebouwd door de Spanjaarden en is gevestigd op de heuvel San Lázaro waarmee aanvallen vanuit zee en land afgekeerd konden worden. Er is een heel tunnelsysteem aanwezig van ondergrondse ruimtes en vluchtroutes.

catillo-sanfelipe

 

Bocagrande

Dit is het moderne Cartagena. Hier zijn de luxe hotels en appartementen gevestigd. Ook ligt hier het strand met boulevard.

 cartagena moderna

 Pleinen

 • Plaza de los Coches

Gelijk achter de stadspoort ligt het Plein van de Koetsen. Dit plein wordt omringd door kleurrijke, koloniale huizen en er staat een groot standbeeld van Pedro de Heredia. Ooit werd dit plein gebouwd voor de handel van Afrikaanse slaven. De huidige naam verwijst naar de vele koetsen die daar staan.

plazadeloscoches

 • Plaza de la Aduana

Plaza de la Aduana is één van de oudste en grootste pleinen in de oude stad van Cartagena. De naam dankt het plein aan de douane die hier gevestigd zat in één van de koloniale panden. Tegenwoordig zetelt de gemeente er. Midden op het plein staat een standbeeld van Columbus.

plazadelaaduana

 • Plaza San Pedro Claver

Dit plein is vernoemd naar de Spaanse priester San Pedro Claver.

 

 PlazaSanPedroClaver

 • Plaza de Santo Domingo 

Dit plein dankt zijn naam aan de gelijknamige kerk. Er is een groot aangenaam terras en ook staat er op het plein een standbeeld “La Gorda” , van de beroemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Het aanraken van dit standbeeld brengt geluk zegt men.

PlazaSantoDomingo

 • Plaza Bolívar

Het meest centrale plein van Cartagena is Plaza Bolívar. Hier omheen staan een aantal toeristische attracties, waaronder de kathedraal, het goudmuseum en het Paleis van de Inquisitie. In het midden van het plein staat een standbeeld van vrijheidsstrijder Simón Bolívar.

 image15

Torre del Reloj

De belangrijkste toegang tot het ommuurde centrum is la Torre del Reloj. Deze gele stadspoort, met een klokkentoren, is het symbool van Cartagena.

 Torre-del-Reloj-Frente

 Las Bovédas

Dit zijn bogen aangebracht onder de stadsmuur en dienden vooral als militaire opslagplaats. Na de onafhankelijkheid werden ze gebruikt als gevangenis en tegenwoordig zitten er souvenirwinkeltjes in.

 LasBovedas

Cerro de la Popa

Cerro de la Popa is gelegen op ongeveer 2 km van het fort Castillo de San Felipe. Deze heuvel is het hoogste punt van Cartagena. Er is hier een kerk en een klooster. Het is ongeveer een half uur lopen naar de top en je hebt hier een prachtig uitzicht.

Monumento a la India Catalina

Het standbeeld van India Catalina is een eerbetoon aan de Indiaanse bevolking die in de stad leefden voordat de Spanjaarden kwamen. Het bronzen beeld representeert Catalina, de dochter van de leider van de Caribische stam. Toen de Spanjaarden arriveerden, begeleidde zij Pedro de Heredia als tolk en ze was tevens intermediair tussen de Spanjaarden en de Indiaanse bevolking.

MonumentoIndiaCatalina

La Boquilla

Dit vissersdorpje, gelegen op 7 km van Cartagena is een mooie plek om de Afro-Colombiaanse cultuur te ervaren.

 

Islas del Rosario

Islas del Rosario, gelegen op 30 kilometer vanaf de kust bestaat uit 28 eilanden die naast koraalwitte stranden ook een enorme diversiteit aan flora en fauna bieden. In deze oceaan zijn zoveel verschillende vissen en koralen te vinden dat het een waar duikparadijs is.

baru

 

Isla de Baru

Op Isla de Baru, één van de grotere eilanden van Islas del Rosario is het mooiste strand te vinden van deze eilandengroep, Playa Blanca.

image22

Hoe te bereiken:

 • Met het vliegtuig; Cartagena heeft een internationaal vliegveld, genaamd Rafael Núñez.
 • Met de bus; Cartagena heeft een groot busstation waar bussen aankomen o.a. uit Barranquilla en Santa Marta.
 • Met de taxi

Eten en drinken:

 • Arepa de huevo
 • La carimañola
 • El buñuelito de frijol
 • La Kola Román
 • Salpicón
 • Mojarra
 • Bocachico
 • Pescado frito
 • Arroz de coco

Klimaat:

Cartagena heeft een hoge luchtvochtigheid en het is er het gehele jaar door warm, tussen de 30 en 35 graden.